Annons
AnnonsLÄSARFRÅGA: ATT ÄNDRA LIVSSTILLäsarfråga: Jag älskar din blogg och blir så inspirerad av att du lyckats släppa partylivet och blivit så duktig! Jag älskar att styrketräna, men jag är 17 år och går i gymnasiet och älskar även att festa. Dricker väldigt mycket i princip varje helg. Jag undrar lite allmänt hur mycket alkoholen sliter på kroppen samt hur man ska hitta motivationen att festa mindre? Hur ska man hitta balansen när man vill leva ett hälsosamt liv men endå leva ut sina unga år och festa…? Skulle va sjukt tacksam att få höra dina synpunkter om detta! Kram


Svar: 

Hej fina! Först och främst, tack för dina fina ord! Precis som du nämner så hade jag en period som bestod av väldigt mycket festande. Jag tröttnade alltmer på det destruktiva liv som medföljde av detta. För mycket fest ledde för mig till att jag kände mig nere och deppig, jag mådde inte bra i den ytliga världen som jag då levde i. 

Självklart ska man ha roligt och festa när man är ung, jag tror på en balans. Det är alltid bäst att ha lite av allt i livet. Så när du väl festar, ha inte dåligt samvete för det utan njut av att ha roligt.

Men festa med måtta, det är inte hälsosamt för kroppen med sena nätter och massa alkohol. Och framförallt kommer du antagligen äta skit dagen efter, och inte orka röra på sig. Det finns massa studier kring detta, men de är ofta väldigt extremt gjorda. Men det man har kunnat se är att alkohol gör att man återhämtar sig sämre och kan få mer träningsvärk. Och dygnet efter ett stort alkoholintag kan man se en sänkning av testosteronvärdet på ca 20% och en minskad proteinsyntes med 15-20 % efter en ordentlig helkväll. Men att en hel veckas träning skulle vara förgäves efter en festkväll är en kraftig överdrift och en myt. Men se till att sänk intaget av alkohol om du vill optimera din träning, och speciellt om du upplever att du inte riktigt får de resultat du vill trots mycket träning. 

Och se alltid till att alltid varva varannan vatten, det kommer med största sannolikhet göra att du automatiskt inte dricker lika mycket. Något jag nästan kan garantera är att du tyvärr dricker för lite vatten, och att din vätskebalans i kroppen är rubbad. Detta har nästan alla, och vi alla måste tänka på att dricka mycket mer vatten än vad vi gör för att kroppen ska kunna fungera normalt. Så speciellt efter en festkväll, då gäller det att vara mer noggrann än någonsin.

Och slutligen något jag verkligen, verkligen vill uppmana till – rök inte. Det är så jävla dumt. 

TAGGAR
1 kommentar | Translate
OM AMELIE

Amelie Håkansson brinner för träning och hälsa och kommer hjälpa CHICs läsare på vägen mot ett starkt och energifyllt liv. Här är det inga måsten eller någon ångest, bara endorfiner och glädje. Amelie är licensierad PT och kostrådgivare och är alltid på språng. Hon var tidigare en riktig partytjej, men bytte ut sina glittriga små partyfodral mot en garderob full av färgglada träningskläder och sneakers att springa mil i.ArkivAnnons
Annons

Laddar